Blogit26.04.2022

Kesätyöntekijän perehdytys - lentävä lähtö kesätöihin

Kesä kolkuttaa ovella ja sehän tarkoittaa, että ympäri Suomen aloittaa tuhansia kesätyöläisiä innoissaan näyttämään kyntensä ja osoittamaan osaamisensa. Kesätyöntekijöitä toimii hyvin moninaisissa tehtävissä aina puistotyöntekijöistä sairaalan kesäsijaisiin saakka. Monet heistä vasta aloittelevat työuraansa, joten koko työuran kannalta kesätyökokemukset voivat vaikuttaa suuresti siihen, miten kesätyöntekijä kokee koko toimialan ja etenkin kyseisen organisaation työnantajana. Jos haluat varmistaa, että kesätyöntekijän kannalta kokemus organisaatiostasi on positiivinen, suosittelen että et heitä häntä suoraan työn ääreen, vaan varmistat että hänellä on käytössään kaikki avaimet suoriutua työstään parhaalla mahdollisella tavalla.

Hyppy tuntemattomaan

Ajatellaanpa hetki itseämme kesätyöntekijän kengissä. Uusi kesätyöpaikka voi olla jännittävä askel uuteen paikkaan. Kaikkialla näkyy hälinää ja kiirettä, muutamat moikkaavat nopeasti mutta et tunne oikein ketään. Esimiestä ei näy missään, mutta odotellaan nyt hetki. Ai sieltähän se jo tuleekin. Nyt se eka päivä alkaa. Ensimmäisen päivän ja ensimmäisten viikkojen tärkeys korostuu siinä, miten kesätyöntekijä pääsee mukaan työyhteisöön, joten niihin panostaminen kannattaa aloittaa jo etukäteen.

Tästä syystä perehdytys ei ala ensimmäisenä päivänä, kun kesätyöntekijä astuu ovesta sisään. Jo ennen ensimmäistä päivää kesätyöntekijälle on hyvä tuoda ilmi kaikki mahdollinen, mikä auttaa häntä valmistautumaan ensimmäisiin päiviin. Työnantajana sinulla on mahdollisuus vaikuttaa millainen ensivaikutelma kesätyöntekijälle jää organisaatiostasi ja näyttää, että tämä on paikka, jossa jokaiselle työntekijälle annetaan mahdollisuus oppia, kehittyä ja menestyä omassa työssään.

Kesätyöntekijälle kuuluu laadukas perehdytys

Työyhteisöissä voidaan ajatella, että kesätyöntekijä on mukana vain muutaman kuukauden, joten hänet pitää nopeasti saada työn ääreen. Kuitenkin kesätyöt voivat tehtävästä riippuen kestää kuukausia ja parhaassa tapauksessa kesätyöntekijät jäävät taloon pidemmäksi aikaa tai toimivat keikkalaisina kiireaikoina. Joten heti kärkeen kannattaa unohtaa ajatus siitä, että heitetäänpäs kesätyöntekijä suoraan töihin.

Kesätyöntekijän perehdytyksessä tulisi ottaa myös huomioon se, mitä hän tulee kyseiseen organisaatioon tekemään. Kaikille ei sovi sama perehdytys. Itse muistan eräässä kesätyöpaikassa katsoneeni ensimmäisen päivän videoita työpaikan historiasta, visiosta ja arvoista. Hienoja asioita toki, mutta eivät ihan sitä mitä tuon muutaman kuukauden rupeaman ajalta toivoin. Kuitenkin kesätyöntekijä on mukana lyhyemmän aikaa, joten hyvä valmistautuminen edesauttaa sitä, että perehdytyksessä päästään nopeasti kohti itse työntekoa. Jos olisin ollut talossa pitempään, olisin ehkä paremmin voinut sisäistää nuo asiat.

Kesätyöntekijän perehdytyksessä suunnitelmallisuus ja valmistautuminen ovat avainasemassa onnistumiseen. Hyvällä perehdytyssuunnitelmalla perehdytystä voidaan viedä eteenpäin sujuvasti ja niin, että kaikki asiat tulevat huomioiduksi. Lisäksi perehdyttäjien rooli korostuu. Kesätyöntekijän turvallisuuden tunteen kannalta on tärkeää, että hän uskaltaa ja voi kysyä apua tarvittaessa. Kesätyöntekijän perehdytyksessä kannattaa siis miettiä mitä perehdytetään ja kuka perehdyttää mitäkin. Hyvällä perehdytyksellä varmistetaan se, että kukaan työyhteisössä ei tule päästämään suustaan sitä niin monen kesätyöntekijän kauhua ”taasko se kesähessu töppäsi”.

Kesätyöntekijän perehdytyssuunnitelma käyttöösi

Kesätyöntekijän perehdytyksen tueksi olemme luoneet Intro perehdytystyökaluun kesätyöntekijän perehdytyssuunnitelmapohjat, joita voit hyödyntää osana kesätyöntekijöiden perehdytystä. Voit esikatsella pohjia tai ladata mallipohjat alla olevista painikkeista tai kokeilla niitä suoraan Intro perehdytystyökalussa valitsemalla painikkeen aloita kesätyöntekijän perehdytys Introssa. Intron käyttö on maksutonta viiden perehdytyksen ajan, joten voit hyvin perehdyttää sillä viisi uutta kesätyöntekijääsi.

Lue myös: Kesätyöntekijän perehdytys - suoraan syvään päähän

Kokeile Introa maksutta