Blogit
Kymenlaakson hyvinvointialueen esihenkilöiltapäivän yhtenä pääteemana perehdytyksen merkitys
Kymenlaakson hyvinvointialue järjesti huhtikuussa esihenkilöiltapäivän Kouvolassa. Iltapäivän yhtenä puhujana nähtiin Petteri Salonurmi, joka toimii Grade Solutionsilla Intro-perehdytysohjelmiston tuoteomistajana.
Esihenkilöiltapäivä alkoi osaamisen johtajan tervehdyksellä. Esihenkilöille avattiin tiiviisti muutosjohtamisen tärkeyttä ja millaista tukea hyvinvointialue ja HRD-palvelut tarjoavat esihenkilöille muutosjohtamisen tueksi ja millaisia materiaaleja sekä konkreettisia yhteisiä tapahtumia ja koulutuksia on tulossa aiheen tiimoilta.
Petteri puhui perehdytyksen merkityksestä ja puheenvuoroon oli kytkettynä Intron käyttö Kymenlaakson hyvinvointialueella. Perehdytystä pidetään Kymenlaakson hyvinvointialueella tärkeässä roolissa ja aihetta haluttiin nostaa esille myös esihenkilöiltapäivässä.
”Petteriä me Intron pääkäyttäjät olemme kuulleet monissa Grade Solutionsin järjestämissä webinaareissa ja mielestämme Petterillä on taito tuoda näitä asioita esiin, siksi pyysimme häntä pitämään puheen. Oli toisaalta myös tärkeää, että hän pystyi hyvin yhdistämään aiheeseen Intron käytön meidän hyvinvointialueella ja konkreettisesti nitomaan nämä yhteen”, kertoo Kymenlaakson hyvinvointialueen asiantuntija ja Intro perehdytysohjelmiston pääkäyttäjä Terhi Kansikas.
Kahvitauon jälkeen sukellettiin Lean-teemaan, jossa käytiin läpi Lean-toimintakulttuuri organisaatiossa -kyselyn tulokset, jonka jälkeen esihenkilöt siirtyivät työpajatyöskentelyyn pohtimaan Leaniin liittyen juurisyiden tunnistamista ja prosessien kehittämistä.
Esihenkilöpäivästä energiaa ja ideoita oman työn arkeen
Päivästä saatiin esihenkilöiltä positiivista palautetta. Muiden esihenkilöiden kohtaaminen koettiin energiaa antavana ja kohtaamisista ja ajatuksenvaihdosta muiden esihenkilötyötä tekevien kanssa pidettiin.
Perehdytykseen liittyen koettiin, että Petterin puheenvuoro oli loistava ja antoi uusia ideoita ja vahvistusta Intron käytön hiomiseen, osa taas sai intoa ottaa Intro omassa työyksikössään käyttöön, missä sitä ei vielä ollut otettu. Päivän antina perehdytyksen merkityksen voima korostui ja ymmärrys kasvoi siitä, miten Intro voi tukea perehdytysprosessia.
Esihenkilöiden perehdyttämiseen halutaan panostaa
Kymenlaakson hyvinvointialue on käyttänyt Intro-perehdytysohjelmistoa perehdytyksien tukena vuodesta 2019 alkaen, jolloin Intron pilottikokeilu aloitettiin. Ohjelmiston käyttöä on viimeisen reilun vuoden aikana pyritty jalkauttamaan laajasti koko organisaatiossa ja perehdytyksen eri osa-alueita kehitetään pitkäjänteisesti.
”Tällä hetkellä koemme, että tärkeintä on ylläpitää ja muistuttaa säännöllisesti perehdyttämisestä ja Intron käytöstä. Isossa organisaatiossa perehdytysalustan jalkauttaminen ja käytön juurruttaminen vie aikaa ja parhaiten tällä hetkellä voimme tukea palvelutuotantoamme siinä tarjoamalla lähitukea ja käytännön matalankynnyksen opastuksia, joihin osallistuvat esihenkilöiden lisäksi eri yksiköistä työntekijät”, Terhi kertoo.
”Esihenkilöt aloittavat uusien työntekijöiden perehdytyksiä ja ovat niissä mukana siltä osin, mitkä perehdytystehtävät selkeästi kuuluvat esihenkilöille. Toisaalta tuemme esihenkilöitä myös siihen, että he ottavat perehdyttämiseen mukaan työntekijöitä tiimistään eivätkä pyri vastaamaan koko perehdytyksestä itse. Jatkossa erityisesti esihenkilötyöhön perehdyttäminen on teema, johon haluamme erityisesti keskittyä”, hän nostaa esiin.